LESSEN, ZELFSTANDIG WERKEN EN PLANNEN
Op het RML krijg je les in de gebruikelijke vakken. In de bovenbouw kun je uit de vier profielen kiezen. Je kunt kunst, wiskunde D, Grieks en Latijn ook als eindexamenvak volgen. Tijdens de lessen werk je klassikaal, in groepjes of zelfstandig. Elke periode krijg je een overzicht van de leerdoelen per vak en de manieren waarop getoetst wordt, zodat je precies weet wat je moet doen en zelf kunt plannen.
BREDE ONTWIKKELING IN DE MONTESSORI ACADEMIE
Leren doe je met je hoofd, maar ook met je hart en je handen. In de Montessori Academie bieden we allerlei wisselende activiteiten aan op het gebied van kunst, sport, wetenschap, techniek, muziek en communicatie. Samen met leerlingen uit andere klassen en leerjaren leer je er vaardigheden die je nodig hebt om later goed je weg in de wereld te vinden, zoals presenteren, reflecteren, kiezen en plannen. Je houdt in een digitaal portfolio je activiteiten bij. Bij je einddiploma ontvang je een Montessori certificaat met een overzicht van de activiteiten die jij in de Montessori Academie hebt gedaan.
UITGEBREIDE LEERLINGBEGELEIDING EN EEN VEILIG KLIMAAT
In de brugklas ga je al vroeg in het jaar op werkweek om snel je klas en mentor goed te leren kennen. Je hebt veel contact met je mentor en kunt daarnaast terecht bij de afdelingsleider en de leerlingmentoren uit de bovenbouw. Tutoren uit een hogere klas kunnen je helpen met een vak dat je lastig vindt. We vinden goed contact met thuis erg belangrijk, maar de leerling staat centraal. Zo leid jij zelf twee keer per jaar het driehoeksgesprek tussen jou, je ouders en je mentor en als er iets is, bespreken we dat in principe eerst met jou. Vertrouwen in de leerling en een fijne, veilige sfeer vinden wij erg belangrijk op het RML.
LEREN KIEZEN BINNEN EEN DUIDELIJKE STRUCTUUR
In ons Montessori-onderwijs bieden we je graag de ruimte om eigen keuzes te maken. In de keuzewerktijd (kwt), tijdens het 3e uur van de dag, schrijf je je vooraf in bij een docent en plan je zelf waar je tijdens dat kwt-uur aan werkt. Tijdens zo'n kwt-uur werk je dus met leerlingen uit verschillende jaarlagen in een lokaal aan verschillende dingen. Iedereen is vrij om eigen keuzes te maken, maar wordt daarin door mentor of docent begeleid.
TWEE JAAR OM TE LATEN ZIEN WELK NIVEAU BIJ JE PAST
De brugperiode duurt twee jaar (gemengd havo/vwo). Je hebt dus twee jaar de tijd om te bepalen of je verder gaat naar 3-atheneum of 3-havo. Als blijkt dat je gymnasium aankunt, stroom je na het eerste brugjaar door naar 2-gymnasium. Voor leerlingen met een vwo-advies bestaat de mogelijkheid om in leerjaar 1 in een vwo-klas te starten.
Start je in het eerste jaar in de havo/vwo-klas en laat je in dat jaar zien dat jij ook echt beschikt over vwo-niveau maar kies je niet voor gymnasium, dan kun je in leerjaar 2 doorstromen naar vwo-2.
GYMNASIUM
In het eerste leerjaar wordt aan leerlingen die iets extra's kunnen en willen vanaf februari Latijn en Grieks aangeboden. Als het eindrapport aan de overgangsnormen voldoet, mag je door naar 2-gymnasium. Het Montessori Lyceum heeft een volwaardige gymnasiumafdeling met eindexamenresultaten die behoren tot de beste van Rotterdam.
KOM NAAR HET MONTESSORI LYCEUM ROTTERDAM!
Kom bij ons kijken en de bijzondere RML-sfeer proeven op een van onze voorlichtingsmomenten!
TOELATINGSEISEN
Je hebt een basisschooladvies voor havo of vwo nodig. Met een havo of havo/vwo-advies kom je in een gemengde brugklas op havo/vwo-niveau. Met een vwo-advies kun je terecht in een vwo-brugklas.
Voorafgaand aan de inschrijving willen we graag een kennismakingsgesprek met jou en je ouder(s). Bel de administratie voor een afspraak.