ONZE LESSEN
Op sommige scholen heb je per dag wel zeven of acht vakken. Bij ons zijn dat er vier tot zes. Je hebt dus minder huiswerk (en een minder zware tas). Iedere les duurt op het Ignatius namelijk 70 minuten. Dat geeft meer ruimte om écht iets te leren: door te luisteren, te lezen, een opdracht te maken, iets uit te zoeken of een presentatie te houden. We helpen je ook om te 'leren leren'. Dat doe je door te oefenen, fouten te maken en door samen met de docent na te denken over een volgende stap. Door de onderzoekjes en presentaties oefen je ook met samenwerken of organiseren. Omdat er bij veel vakken ook digitale opdrachten zijn, vragen wij leerlingen om hun eigen laptop mee naar school te nemen.
Op dinsdag duren de lessen 60 minuten en ben je om 14:00 uur vrij.
ONS GEBOUW
We zijn heel trots op ons moderne gebouw. Het heeft een open en licht karakter door het gebruik van veel glas. In alle lokalen hangt een digibord, wat handig is bij presentaties of om beeldmateriaal te bekijken met je klas. Overal vind je plekken waar je kunt studeren of onderzoek kunt doen: het lab, de mediatheek of een van de vele studieruimtes. Ook is er een fijne aula, waar we lekkere broodjes verkopen. Je fiets staat veilig in de fietsenstalling onder de school.
KLASSIEKE TALEN
De talen (Oud-)Grieks en Latijn zijn erg belangrijk op een gymnasium. Ze worden al lang niet meer gesproken, maar leveren je meer op dan je denkt. Je leert bij deze vakken teksten vertalen en logisch denken. Je begrijpt bijvoorbeeld waar moeilijke woorden in het Nederlands of andere moderne talen vandaan komen. En je gaat door alles wat je hoort en leest over de klassieke oudheid anders naar je eigen wereld kijken. Zo kom je veel van de Romeinen en Oud-Grieken tegen in de kunst, architectuur, films en literatuur van nu. Ook in ons rechtssysteem en in de sport herken je dingen van toen. Het is dus erg de moeite waard om je te verdiepen in de klassieke ideeën en talen.
X8
Het toppunt van zelf oplossingen verzinnen is het vak X8. Samen met andere leerlingen werk je aan maatschappelijke en actuele opdrachten die te maken hebben met biologie, wiskunde, natuurkunde of scheikunde. De onderwerpen zijn vaak grappig, maar ook moeilijk. Je gaat bijvoorbeeld onderzoeken hoe een voedingsstof omgezet wordt in voedsel en welke weg het voedsel daarna aflegt om weer een nieuwe voedingsstof te worden. Of je doet een sporenonderzoek bij een ‘moord’. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het onderzoeken. Bij dit vak moet je vooral creatief zijn, durven presenteren en houden van samenwerken én diep nadenken!
BUITEN DE LES
Samen leren doen we ook buiten het leslokaal. Daarom is er veel te doen op sportief en creatief gebied. Zo ga je met je klas regelmatig naar een museum, een toneelvoorstelling of naar het park. Verder hebben we een eigen toneelgroep, een koor en een orkest die regelmatig repeteren en optreden. Ook zijn er sportdagen en doen we mee aan sporttoernooien. Ben je ergens goed in? Dan kun je dat laten zien tijdens de spannende Schoolstrijd. En wist je al dat we een enthousiaste debatclub hebben en dat we ook meedoen met debattoernooien? En niet te vergeten: je gaat bijna elk schooljaar met je klas op reis. Tijdens het Open Huis hoor je waarheen.