ALGEMEEN
De Horeca Vakschool Rotterdam (HVR) is een vmbo aan de rand van het centrum van Rotterdam. Goed bereikbaar met het OV en op 7 minuten lopen van het centraal station. De HVR biedt onderwijs op alle vmbo-niveaus inclusief lwoo. De HVR heeft veel aandacht voor de ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden. Het onderwijs richt zich sterk op de verbinding tussen praktijk en theorie. Taal- en rekenvaardigheid gaat dan ook verder dan alleen bij de lessen Nederlands en rekenen. Met de opleiding kan je doorgroeien tot een vakspecialist als banketbakker, evenementenorganisator of chef-kok. Het diploma van de HVR biedt ook de mogelijkheid om door te stromen naar iedere andere mbo-opleiding.
Jouw goed ontwikkelde sociale- en communicatieve vaardigheden komen dan altijd goed van pas.
ONDERBOUW
In de eerste en tweede klas volg je een gevarieerd vakkenpakket met veel afwisseling tussen de algemene- en praktijkvakken. Naast algemene vakken zoals Nederlands, wiskunde en rekenen is er veel aandacht voor taal, ICT-vaardigheid en je plek in de samenleving. Welk werk je later ook gaat doen, belangrijke vaardigheden zijn: ‘communiceren, jezelf presenteren, kennis van ICT en een goede beheersing van het Nederlands en Engels.’ De praktijkvakken richten zich op het aanleren van basistechnieken en een oriëntatie van het beroepenveld van de horeca, bakkerij, toerisme & recreatie. In de onderbouw maak je je meeste huiswerk op school.
BOVENBOUW
In het derde leerjaar vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg, richt je je vooral op het eindexamen van het profiel HBR. Eind derde klas wordt het landelijk examen al afgenomen zodat je in het vierde leerjaar kunt kiezen voor een ambitiepakket Koken, Bakkerij of Gastheerschap en Evenementen (G&E):
- In het profiel koken ga je je specialiseren in koken en traiteur.
- Met het profiel Bakken ga je de ‘diepte in’ in de patisserie, banket en broodbakkerij.
- Het profiel recreatie en evenementen speelt onder andere in op de enorme groei van de evenementenbranche. Je leert alles over evenementen, organiseren, facilitaire dienstverlening en gastheerschap.
De mavo kent een eigen lesprogramma met meer theorie. Vanaf de tweede klas krijg je bijvoorbeeld Duits als tweede vreemde taal. Met de HVR-mavodiploma heb je een goede basis om verder te gaan op mbo-niveau vier.
De algemene vakken voor basis- kader en theoretische leerweg worden in het vierde jaar met het landelijk centraal examen afgesloten.
In de vierde klas loop je iedere vrijdag stage bij een bedrijf dat aansluit bij jouw profielkeuze. De stage maakt een belangrijk deel uit van je beroepsvorming, zo ben je voorbereid op een mbo-studie.
DOORSTROOM
Met het diploma van de HVR kun je doorstromen naar het mbo. Tijdens de lessen Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding word je begeleid naar een voor jou passende vervolgopleiding. De HVR heeft goede afspraken met de mbo’s. Zo kun je met je diploma basisberoeps het eerste leerjaar van niveau twee overslaan, mits je kiest voor een opleiding in het HBR-vakgebied. Eenzelfde afspraak geldt ook als je de kader opleiding volgt en je kiest voor een mbo niveau twee of drie opleiding.