Jouw school
Je voelt je waarschijnlijk al snel thuis, omdat je op het Rudolf Steiner College mag zijn wie je bent. Dus of je nou van gitaar spelen, taart bakken of basketbal houdt, van de vrijeschool komt of van een andere basisschool, we respecteren elkaar allemaal. Juist door al die verschillen te waarderen, vormen we samen één geheel. Als klas en als school. De school wordt min of meer je thuis. Er is ook een tweede locatie op de Oudedijk in Rotterdam.
Twee jaar brugklas
Op het Rudolf Steiner College duurt de brugklas twee jaar. Je houdt dus de eerste twee jaar je eigen, vertrouwde groep en hebt de tijd om te laten zien wat je leuk vindt en in je mars hebt. We noemen de brugklas de zevende klas en zo tellen we door tot de twaalfde klas. In de zevende en achtste klas (de brugklas) zitten twee leerniveaus bij elkaar: vmbo met havo en havo met vwo. Je gaat steeds meer op je eigen niveau werken. Dat is belangrijk, want aan het einde van de achtste klas stellen we je niveau voor de volgende jaren vast.
Je eigen mentor
In alle jaren op school heb je een mentor. Met die mentor bouw je een band op en je kunt hem of haar alles vragen. Ook de weg naar het gymlokaal. Je mentor geeft niet alle lessen. Bijvoorbeeld de vakken Frans, Duits, Engels, wiskunde, handvaardigheid en gymnastiek worden gegeven door vakdocenten.
Vaklessen en periodelessen
Wat je misschien nog niet weet, is dat er twee soorten lessen zijn: periodelessen en vaklessen. Iedere dag begint met een periodeles van anderhalf uur. Tijdens deze lessen werk je drie weken lang aan een bepaald thema binnen een vak. Bijvoorbeeld sterrenkunde, Industriële revolutie of mechanica. Als de periodeles is afgelopen, beginnen de vaklessen, zoals bijvoorbeeld wiskunde, Engels of houtbewerken.
Leren met hoofd, hart en handen
Provincies, jaartallen, tafels. Je hebt al heel wat uit je hoofd geleerd. Maar leren doe je niet alleen met je hersens. Wij geloven dat je hoofd, hart én handen moet gebruiken. Misschien ken je dat gevoel wel; dat je iets héél graag wilt? Dingen waar je hart sneller van gaat kloppen. Waar je alles over wil weten. Leren gaat op die manier vanzelf. En dat noemen we leren met je hart. Hoe word je dan slimmer met je handen? Sommige vakken kun je alleen leren door het te doen. Door op de fiets te stappen, heb je bijvoorbeeld leren fietsen. Een echt doe-vak is natuurlijk gymnastiek. Dat leer je niet uit een boek. Het kan je helpen om sommige dingen eerst te doen, voordat je het kunt begrijpen. Zelfs wiskunde.
Huiswerk
Op een vrijeschool ben je natuurlijk niet vrij van huiswerk. In de eerste twee jaar ben je daar ongeveer een uurtje per dag mee bezig. En elk jaar een beetje meer. Tja. Huiswerk is gewoon zoiets dat bij school hoort. We leren je ook hoe je dat het beste kan doen.
Open Dag
Zo. Je weet nu al een heleboel dingen over het Rudolf Steiner College. Maar waarschijnlijk heb je minstens zoveel vragen. We beantwoorden je vragen graag tijdens onze open avond of open dag en we kijken er naar uit om je de school te laten zien!