Doelen van het onderwijs

Binnen het praktijkonderwijs wordt vanuit het curriculum gewerkt aan 4 doelen:

  • wonen;
  • werken;
  • vrije tijd;
  • burgerschap.

Deze doelen zitten verweven in het onderwijs.

Fases

Onze school is in vier fases georganiseerd.

  • Brugklas 1-2: Werken aan zelfredzaamheid en interne stage Oriëntatiefase: 
  • Oriëntatie op verschillende sectoren en begeleide stage
  • Specialisatiefase: Werken en leren binnen de gekozen sector en individuele stage 
  • Uitstroomfase: Werken aan de overstap naar werk of vervolgonderwijs

Stage

Al vanaf de start bij het praktijkonderwijs ga je stage lopen. Eerst binnen school, later met een groepje leerlingen en een docent buiten school bij een bedrijf. Tot slot loop je zelfstandig stage. We begeleiden jou daarbij intensief en ontdekken samen wat er bij je past.

Brugklas

De hele groep loopt het hele schooljaar een dagdeel stage binnen school op een vaste dag in de week. Wij noemen dat interne stage. Deze stage bestaat uit:

  • Onderhoud, receptie en reproductie
  • Facilitair en catering

Oriëntatiefase

De hele klas heeft twee ochtenden begeleide stage, het gehele schooljaar op vaste dagen in de week. Deze stages zijn in verschillende uitstroomrichtingen zoals natuur en milieu, detail, verzorging, facilitair, logistiek en techniek. De stages zijn onder begeleiding van een docent of onderwijsassistent en buiten de school, in een bedrijf. Door de verschillende stages kunnen leerlingen zich oriënteren op wat wel bij hen past en wat niet. Deze stages hebben tevens een maatschappelijke functie. 

Specialisatiefase

De fase van individuele stages. Elke leerling heeft een eigen stageplek, gericht op zijn of haar gekozen sector.

Uitstroomfase

In deze fase bestaat bijna het gehele onderwijs uit stage. Elke week komen de leerlingen in elk geval vier lesuren op school voor lessen en voor contact met de mentor. Zij kunnen dan ook vragen stellen en leren van elkaar. Als dat beter past bij de ontwikkeling van de leerling kan hij of zij ook meer tijd op school werken en leren.

Maatwerk & Diploma

Iedereen leert anders, daarom kijken we samen naar wat jij nodig hebt om goed te kunnen leren. Dit noemen we maatwerk. Maatwerk in wat je leert en hoe lang je daarover doet.  Maatwerk betekent ook dat we samen opzoek gaan naar de mogelijkheden die jij hebt.

Het praktijkonderwijs sluit je af met een diploma en vaak met een certificaat in de door jou gekozen beroepsrichting. Ook kun je certificaten halen voor Nederlands, Engels en rekenen.

PRO-VMBO

Soms twijfelt de basisschool wat na groep 8 de meest passende richting voor jou is. Is bijvoorbeeld de stap naar vmbo-basisberoepsgericht (bbl) nu nog net te groot? Dan kun je op het Almere College naar de PRO-VMBO klas. In deze klas krijg je Nederlands, Engels en wiskunde op bbl-niveau. Daarnaast volg je het programma van het praktijkonderwijs (PRO). Op deze manier ontdekken we samen welk onderwijs en welke manier van leren het beste bij jou past. 

na het praktijkonderwijs

Samen met je mentor en je ouders zoeken we een vervolg dat bij jou past. Dat kan het mbo zijn of een baan.