Onderwijs voor jou
We hebben een tweejarige brugklas, waarin je kunt ontdekken welk niveau het best bij je past. In de brugklas krijg je onderwijs op maat. We werken met leerdoelen (wat moet je kennen en kunnen), zodat je goed weet wat er van je verwacht wordt. Om je te helpen je doelen te bereiken, praat de mentor met jou en je ouders over hoe je je schoolwerk aanpakt en wat er eventueel beter of anders kan. Wij noemen dat ambitiegesprekken. Je staat er dus niet alleen voor.
Keuzewerktijd (KWT)
Drie à vier keer per week heb je keuzewerktijd. Je mag dan kiezen naar welk vak je gaat. Als je een vak moeilijk vindt, kun je ervoor kiezen om extra uitleg aan de docent van dat vak te vragen tijdens kwt. Of je gaat juist naar een vak dat je heel erg leuk vindt en probeert je daar nog wat meer in te verdiepen. Ook kun je er tijdens kwt voor kiezen om rustig te gaan lezen in een stilteruimte of om met anderen samen te werken in de mediatheek. Iedereen maakt andere keuzes, onderwijs op maat dus!
Projectklassen
Natuurlijk zijn de "gewone" vakken die we geven heel belangrijk voor je ontwikkeling. Maar veel leerlingen hebben ook andere talenten, waarmee ze op school graag iets willen doen. In klas 1 en 2 kies je voor een projectklas: de sportklas, designklas, theaterklas of wereldklas. Aan het eind van het jaar organiseer je zelf een sportdag, maak je een theatervoorstelling of zet je een Goede Doelen actie op.
Ook hebben we een schoolband waarin je kunt zingen of een instrument bespelen, is er jaarlijks een Shownight, kun je meedoen aan de debatclub of je talen heel goed leren spreken. Vmbo-tl-leerlingen die graag sporten kunnen kiezen voor het vak Lichamelijke Opvoeding 2!
voor alle bruggers
Om je klas en je mentor gelijk goed te leren kennen en een gezellige start te hebben, ga je eerst op brugklaskamp. Tijdens dat kamp gaan er ook leerlingen uit de bovenbouw mee die een "buddy" voor je zijn. Als je het fijn vindt om aan hem/haar vragen te stellen dan kan dat. Maar verder doen ze gewoon gezellig mee met de activiteiten en zijn ze een hulpje voor de mentor.
De docenten houden er in het begin natuurlijk rekening mee dat alles nieuw voor je is. En je mentor is degene die je het hele jaar door helpt en waarbij je altijd terecht kunt. Hij/zij helpt je met de aanpak van je schoolwerk als dat nodig is, maar heeft ook een luisterend oor als er problemen zijn. Ook doet de mentor leuke dingen met de klas en houdt in de gaten dat de sfeer goed is en blijft.
Als je extra begeleiding nodig hebt, dan zijn er, naast de mentor, nog andere mensen die je kunnen helpen. Een dyslexiecoach, een hoogbegaafdheidscoach, een zorgcoördinator, een schoolcoach.
In juni doe je mee aan de poldersurvival. Tijdens deze survival loop je met een groepje door de polder langs allerlei posten en doe je vooral "spetterende" opdrachten. De poldersurvival bestaat al wel 30 jaar en mag je niet missen.
Tweetalig vwo
Heb je een vwo-advies en wil je graag extra uitdaging? Dan kan tweetalig vwo iets voor jou zijn. Het wordt wel het moderne gymnasium genoemd. Ook interessant voor leerlingen met een wiskundeknobbel! Veel bètastudies en -beroepen zijn internationaal georiënteerd en om t-vwo te kunnen doen hoef je niet speciaal goed in talen te zijn. Het Engels leer je al doende.
Wil je meer informatie? Kijk op www.schoonhovenscollege.nl/groep-8/wat-bieden-we-aan/tweetalig-vwo.