EEN DEMOCRATISCHE SCHOOL, WAT IS DAT?
Bij ons leren leerlingen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces en een actieve rol te spelen in de schoolgemeenschap. Door middel van directe besluitvorming en participatie ontwikkelen zij essentiële vaardigheden zoals kritisch denken, samenwerken en respect voor diversiteit.
SOCIOCRATIE EN INSPRAAK
Bij DSA werken we volgens het principe van sociocratie, wat betekent dat iedereen inspraak heeft en besluiten gezamenlijk worden genomen. In plaats van dat de meerderheid beslist, praten we door totdat we een besluit hebben waar iedereen achter staat. Sociocratie bestaat uit verschillende kringen, elk met hun eigen functies, waarin iedereen een rol speelt en mee kan praten.
SCHOOLKRING
Wanneer je bij ons op school komt, word je lid van de schoolkring. Dit is een groep waarin alle leerlingen en stafleden samenkomen. Hier organiseren we de school en krijg je een taak, zoals voorzitter van de schoolkring of aanspreekpunt bij de receptie. Iedereen helpt mee bij het opruimen aan het eind van de dag, zodat we samen verantwoordelijkheid dragen voor onze omgeving.
AFSPRAKENKRING
Afspraken vormen de basis van onze school. Door je aan je afspraken te houden, bouw je vertrouwen op en creëer je meer vrijheid voor jezelf en anderen. Als afspraken niet nageleefd worden, bespreken we dit in de afsprakenkring om samen tot een oplossing te komen. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt en dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt.
LEREN OP JOUW MANIER
Bij DSA geloven we in de kracht van gepersonaliseerd leren. In plaats van een vast curriculum, kies je zelf welke lessen en activiteiten je wilt volgen. Aan het begin van het schooljaar maak je hierover afspraken met docenten en je mentor. Dit geeft je de flexibiliteit om te leren op een manier die het beste bij jou past. Of je nu geïnteresseerd bent in wiskunde, kunst, wetenschappen of talen, of een eigen bedrijf wil opzetten, muziek wil maken of met paarden wil werken, je hebt de vrijheid om je eigen leerpad te volgen.
STAATSEXAMENS
Wanneer je klaar bent voor de volgende stap, schrijf je jezelf in voor staatsexamens. Dit kan op elk moment in je schoolcarrière, afhankelijk van je eigen tempo en voorbereiding. Je kan kiezen om je examens over meerdere jaar te verspreiden. Wij begeleiden je hierbij en zorgen dat je goed voorbereid bent op deze examens.
PEDAGOGISCHE DRIEHOEK
De samenwerking tussen ouders, leerling en school vormt de pedagogische driehoek. We maken en volgen gezamenlijk afspraken, omdat ons onderwijs anders verloopt dan op reguliere scholen. Dit zorgt voor een sterke en effectieve samenwerking.
VERBINDENDE COMMUNICATIE
Geweldloze Communicatie, of Verbindende Communicatie, is een belangrijke pijler van onze school. Deze methode stelt empathie en begrip centraal. Bij conflictbemiddeling helpt deze aanpak leerlingen om conflicten constructief op te lossen en zorgt voor een veilige en inclusieve leeromgeving. Dit creëert een positieve en respectvolle sfeer waarin iedereen zich gehoord en begrepen voelt.
NIET BEKOSTIGD
Anders leren kan bij DSA. Helaas is onze vorm van onderwijs niet bekostigd door de overheid. Om dit onderwijs toch mogelijk te maken voor hun kinderen betalen ouders deze kosten. Dit kan betekenen dat sommige ouders niet voor onze school kunnen kiezen.