DE TECHNISCHE HAVO
De eerste drie jaar krijg je les op De Triade en ben je naast het reguliere havo programma lekker veel bezig met techniek. Specifiek met de "harde techniek" binnen de profielvakken BWI & PIE. BWI staat voor Bouwen, Wonen en Interieur en heeft alles te maken met de techniek die komt kijken bij het bouwen van een huis. Denk hierbij aan metselen en schilderen, maar ook aan design en meubel maken. PIE staat voor Produceren, Installeren en Energie en heeft alles te maken met metaal-, elektro- en installatietechniek. Een belangrijk onderdeel is klimaattechnologie en de energietransitie.
Je bent op de technische havo niet alleen uitvoerend met de techniek bezig, maar ook probleemoplossend. Jij kan straks niet alleen de tekeningen maken en lezen, maar je snapt ook hoe het in de praktijk werkt. Je hebt je technische kennis niet alleen uit boeken, maar jij kan een brug slaan tussen de plannen en de uitvoering.
De eerste drie jaar ga je naast het reguliere havo programma ook veel met je handen aan de slag in de praktijkafdelingen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het maken van een domotica-installatie, een BBQ in elkaar lassen of een meubel maken. Maar ook een etalage inrichten behoort tot de mogelijkheden. Je gaat ook technische tekeningen maken en lezen en je gaat op bezoek bij een aantal bedrijven uit de regio.
Voor de bovenbouw ga je naar het Don Bosco College. Hier ga je je verdiepen in de ontwerp- en oplossingsgerichte kant van de techniek. Als je bijvoorbeeld bouwkundig ingenieur wil worden dan ben je verantwoordelijk voor het plannen, ontwerpen en in bedrijf stellen van werkzaamheden aan nieuwe en bestaande gebouwen. Je moet met creatieve oplossingen kunnen komen als je een bestaand gebouw wil verbeteren. Daarbij moet je rekening houden met de maatschappij en het milieu en jaren vooruit denken. Maar misschien wil je wel Werktuigbouwkundige worden en ontwerp je een fantastische machine. Al deze denkprocessen worden gestimuleerd op de Technische Havo. Ook in de bovenbouw blijven we bij bedrijven op bezoek gaan. Keken we eerst in de keuken van de maak-kant van de bouw en techniek, kijken we nu naar de plannings-, organisatie- en ontwerpkant van de bouw en techniek.
Wat ook bijzonder is aan deze havo opleiding, is dat je een aantal weken stage loopt. Je loopt zowel in leerjaar drie als in leerjaar vier stage. Zo leer je niet alleen op school, maar je leert ook in de praktijk!
De technische havo geeft je een uitstekende voorbereiding op een technische opleiding aan het hbo. Juist doordat je zowel de praktische als de theoretische kant van de techniek kent heb je een grote voorsprong en ben je een aanwinst voor de bedrijven in en buiten de regio.