Dakpanklassen
Vanuit deze overtuiging hanteren wij een brugklasindeling, waarbij ruimte komt voor dakpanklassen waarin leerlingen maximaal uitgedaagd worden. Alle leerlingen zullen, op basis van het advies van de basisschool, geplaatst worden in drie stromen:
Mavo/havo-klas
Voor alle leerlingen met een mavo of mavo/havo-advies. De lesinhoud en toetsing is op mavo/havo-niveau en er wordt gewerkt met mavo/havo-methodes.
Havo/vwo-klas
Voor alle leerlingen met een havo of havo/vwo-advies. De lesinhoud en toetsing is op havo/vwo-niveau en er wordt gewerkt met havo/vwo-methodes.
Vwo-klas
Voor alle leerlingen met een vwo-advies, dus gymnasium of atheneum. De lesinhoud en toetsing is op vwo-niveau en er wordt gewerkt met vwo-methodes. In deze klas is veel aandacht voor de wetenschapsvaardigheden van de leerlingen waarbij recht wordt gedaan aan de leerlingen die doorstromen naar het gymnasium, maar ook aan de leerlingen die uiteindelijk in 2 atheneum plaatsnemen. Inhoudelijk zal het bij dit vak gaan om klassieke, maar ook moderne vorming met aandacht voor de analytische en onderzoekende talenten van de leerling.
Resultaatgericht werken
In onze lessen is volop aandacht voor studievaardigheden. In de brugklassen besteden we er extra aandacht aan in een speciaal daarvoor ingericht lesuur per week. Het leren plannen en leren leren staat in deze les centraal. Voor leerlingen die moeite hebben met het maken van huiswerk bieden wij huiswerkbegeleiding aan. Onder leiding van een docent maken zij op school huiswerk.
Sfeer en identiteit
Het Fioretti College is een school die werkt vanuit een interconfessionele visie, waarbij andere overtuigingen vanzelfsprekend gerespecteerd worden. Dit komt tot uiting in de manier waarop wij met elkaar omgaan. Wij willen richting geven aan de persoonlijke vorming van een leerling en aan de ontwikkeling tot een zelfstandig en verantwoordelijk lid van de maatschappij.
Deze aspecten nemen een belangrijke plaats in bij o.a. de lessen levensbeschouwing en filosofie (het vak LeF) en maatschappijleer, maar komen ook tot uiting in vieringen en in
de aandacht die gegeven wordt aan een levensstijl waarin ruimte is voor de ander.
De school wil een gemeenschap zijn waar onderwijs wordt genoten in een sfeer van saamhorigheid en respect voor elkaar, waarbij leerlingen en medewerkers zich voelen en gericht zijn op elkaars ontwikkeling.
Het Fio maken wij samen
Naast het leren van vakken vinden we het ook belangrijk dat leerlingen hun andere talenten ontdekken en ontwikkelen. Daarom stimuleren we dat alle leerlingen meedoen aan extra activiteiten. In de brugklas zijn er bijvoorbeeld de 'ontdek-je-talentklassen'. Elke brugklasleerling maakt het eerste halfjaar een keuze voor een talentklas en kiest daarbij uit: sport, techniek, science, muziek, theater, computerclub, kunst of Frans. Voor deze klassen is geen extra bijdrage van ouders nodig.
Begeleiding
Persoonlijke aandacht en begeleiding staat bij ons hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat de leerling zich herkend en erkend voelt op school. De mentor is hierbij van groot belang. Hij/zij speelt voor de leerling een belangrijke rol in het welbevinden van de leerling.
Naast de mentor heeft iedere brugklas ook twee zogenaamde leerlingmentoren. Dit is een leerling uit klas 3 of hoger. Aan iedere brugklas zijn enkele leerlingmentoren verbonden. Deze leerlingmentoren worden hier apart voor opgeleid binnen de school. Zij helpen de mentor tijdens de mentorles, helpen ook mee bij bijzondere activiteiten van de klas, maar zijn ook op andere momenten voor de leerling een betrouwbaar aanspreekpunt op leerlingniveau.
Contact met ouders
Iedere mentor heeft regelmatig contact met de leerlingen en de ouders. Zo is er minimaal een keer per jaar een MOL-gesprek (Mentor, Ouder, Leerling). Hij/zij is uw eerste aanspreekpunt binnen de school. Daarnaast zijn er ook ouderavonden naar aanleiding van de vorderingen van de leerling.