Op de vmbo-afdeling van het GLR beginnen alle leerlingen in de onderbouw met vakken als Nederlands, Engels, Duits, kosmos, wiskunde, natuurkunde en biologie. Ook krijgen ze allerlei vakken op het gebied van Media, Vormgeven en ICT (MVI). Denk hierbij aan audiovisuele vorming (film), grafische en interactieve vormgeving, theatertechniek, expressie en tekenen. De leerlingen gaan ook regelmatig in de makerspace een T-shirt ontwerpen/bedrukken of een poster maken. Of ze gaan aan de slag met licht- en geluidstechniek, het bewerken van foto’s en het maken van video-opnames en animaties.
LEERWEGEN
Na de onderbouw volgt de keuze voor een leerweg. Het GLR biedt alle leerwegen:
- De gemengde/theoretische leerweg
Voor wie weinig moeite heeft met leren, maar toch al wat beroepsgerichte kennis wil opdoen, is de gemengde leerweg een goede keuze. Naast algemene vakken staan ook tekenen en MVI (Media, Vormgeven & ICT) op het lesprogramma. Bij MVI ontdekken de leerlingen de mogelijkheden van internet, video, fotografie, animatie, beeld en geluid. Ook leren ze ontwerpen en werken met verschillende computerprogramma’s. Alle leerlingen volgen het programma van de gemengde leerweg. In de bovenbouw van de gemengde leerweg is BTE (kunstgeschiedenis en tekenen) een verplicht vak. Kiest een leerling ook het vak Duits, dan is het mogelijk om voor het diploma van de theoretische leerweg te kiezen. Op deze manier kunnen de leerlingen een zo’n breed mogelijke basis leggen voor de toekomst.
- De kaderberoepsgerichte leerweg
De kaderberoepsgerichte leerweg is een praktische opleiding, gericht op Media, Vormgeven en ICT. Het beroepsgerichte programma is uitgebreider dan in de gemengde leerweg. Hier doen leerlingen nog meer ervaring op met video, internet, beeld en geluid, animatie, theatertechniek, interactieve vormgeving (van bijvoorbeeld websites en apps), grafische software, desktoppublishing, sign, ontwerpen, typografie, paginaopmaak en fotografie.
- De basisberoepsgerichte leerweg
In deze leerweg draait het helemaal om de creatief-technische techniek. Naast de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde zijn de leerlingen een groot deel van de week met alle onderdelen van het vak Media, Vormgeven & ICT bezig.
FACILITEITEN
Het GLR heeft veel faciliteiten om leerlingen te helpen tijdens hun opleiding. Alle leerlingen hebben een MacBook tot hun beschikking om te leren werken met creatieve software, zoals die gebruikt wordt bij het ontwerpen van media. Er is een AV-studio met heel veel AV-apparatuur, waaronder videocamera’s, mengpanelen en computergestuurde licht- en geluidstafels, theaterlampen en spots. In de makerspace kunnen leerlingen op een digitale drukpers mooie afdrukken maken van poster, flyers, boekjes of kaarten. Hier staan ook plotters, 3D-printers en een lasercutter.
BIJZONDERHEDEN:
- Het VMBO voor Vormgeven en Media is een kleine, overzichtelijke en veilige school.
- We zijn een brede school, leerlingen kunnen na schooltijd deelnemen aan activiteiten als de art class, lessen mode & kleding, de schoolband, verschillende sporten.
- Het Grafisch Lyceum Rotterdam heeft een anti-pestbeleid en een uitgebreide zorgstructuur.