Praktijkonderwijs
Wij begeleiden leerlingen geleidelijk van een schoolsituatie naar een zelfstandig leven. Dit doen we door naast een theoretische basis de leerlingen veel praktische vaardigheden te leren. Met onze individuele scholings- en leertrajecten willen we leerlingen ondersteunen een goede baan te vinden in de sectoren;
- Zorg & Dienstverlening
- Handel & Logistiek
- Algemene techniek en Mobiliteitstechniek
- Consumptieve techniek (koken)
Ons onderwijs is praktisch ingericht, dat wil zeggen: er is veel voor leerlingen te doen. Dat zie je vooral terug in het lesaanbod aan praktijkvakken in mooi ingerichte praktijklokalen. Vanaf de eerste klas krijgen leerlingen praktijkvakken als koken, techniek, handel en zorg. Daarnaast krijgen leerlingen les in drama, muziek, beeldend vorming en zijn er gymlessen.
We gaan waar mogelijk op excursie met leerlingen om ervaring op te doen in de praktijk. Ook bezoeken we verschillende culturele evenementen als voorstellingen en musea.
Stage
In het derde leerjaar beginnen leerlingen met interne stage op school en krijgen zij tijd om een stageplek buiten school te zoeken. In de bovenbouw gaan leerlingen 2 tot 3 dagen stage lopen buiten school, afhankelijk voor welk traject ze kiezen. Het doel van de stages is het verkennen van interesses, kennismaken met de vele vormen van werken en het oefenen met werknemers- en sociale vaardigheden.
Diploma en certificaten
Alle leerlingen komen in aanmerking voor het diploma praktijkonderwijs. Daarnaast hebben leerlingen de mogelijkheid om officieel erkende certificaten te behalen, zoals VCA en SVA.
Jongerenwerkers in school
Bij ons op school hebben we 4 dagen in de week jongerenwerkers van Dock. Zij ondernemen met de leerlingen activiteiten na schooltijd. Wanneer een leerling het leuk vindt en hier behoefte aan heeft, mag hij/zij hierbij aansluiten.
Sociale trainingen
Het thema vriendschap, relaties en seksualiteit komt in alle leerjaren in verschillende (gast-)lessen aan de orde. We werken daarbij samen met een aantal organisaties die zeer deskundig en ervaren zijn. We bieden trainingen aan waar leerlingen leren op een goede manier voor zichzelf op te komen en weerbaar te zijn (Rots en Water, Love Limits, Samen Sterk).
Ouderbetrokkenheid
Ouders zijn onze belangrijkste partner. We willen ouders betrekken bij de school. Wij vinden goed en regelmatig contact met ouders heel belangrijk. We stimuleren dit door het organiseren van inloop(koffie)ochtenden. Daarnaast zijn er regelmatig activiteiten en evenementen waarbij we ook ouders uitnodigen, zoals kijken en lunchen in de keuken. Ook wordt er elk jaar een ouderavond georganiseerd om ouders informatie te geven over Het Plein en/of vervolgtrajecten.
Extra ondersteuning
Sommige van leerlingen hebben behoefte aan extra ondersteuning en begeleiding om hun schoolloopbaan goed te doorlopen. We hebben daarom een zorgteam in school, bestaande uit de ondersteuningscoördinator, de schoolpsycholoog, de schoolarts, een begeleider passend onderwijs(BPO), een Altra medewerker en een ouder-kind adviseur (OKA).
Uitstroommogelijkheden
Er zijn 4 uitstroommogelijkheden:
A. Uitstroom naar dagbesteding.
B. Uitstroom naar beschut werk.
C. Uitstroom naar zelfstandige arbeid.
D. Uitstroom naar een mbo-opleiding op niveau 2.
Van de leerlingen die dit haar met een diploma van school zijn gegaan, stroomde ongeveer 75% door naar het ROC.