je mentor en klas
Je hebt bij ons op school je eigen mentor, die je coacht en ondersteunt. Heb je een vraag, wil je hulp of heb je advies nodig? Je mentor staat altijd voor jou klaar. Samen met jou zoeken we uit waar jij goed in bent en we kijken hoe je hier nog beter in kunt worden.
Met je klas heb je een vast lokaal waar je de theorielessen volgt zoals Nederlands, rekenen, burgerschap en Engels. Ook krijg je les in sociaal-emotionele vorming. Soms heb je les met je hele klas, maar nog vaker met een klein groepje. Daardoor is er veel tijd en aandacht voor jou en de andere leerlingen om zoveel mogelijk te leren!
praktijkvakken en beroepssectoren
We hebben 5 beroepssectoren:
- Techniek
- Verkoop en Logistiek
- Dienstverlening en Zorg
- Horeca en Voeding
- Groen- en Dierverzorging
Onze andere praktijkvakken zijn:
- Koken
- Werkcentrum
- CKV (culturele kunstzinnige vorming)
- Mediawijsheid
- Wonen
- Bewegingsonderwijs
Bij deze vakken ben je vooral aan het doen!
COACHING EN LEERDOELEN
Elke 6 weken heb je bij ons op school een coaching gesprek. Dit gesprek heb je samen met jouw mentor. We bespreken hoe het met je gaat. Wat wil je nog leren? Wat zijn je talenten? Welke dingen weet jij al? Dit noemen we jouw coaching doelen. We werken zo stap voor stap toe naar jouw zelfstandigheid.
Je werkt tijdens de verschillende lessen aan deze doelen. Twee keer per jaar kom je samen met je ouder(s)/verzorger(s) op school voor het Individueel-Ontwikkelplan-gesprek, het IOP-gesprek. We bespreken dan met elkaar wat je doelen zijn en hoe het gaat op school.
ACTIVITEITEN
Naast het leren, organiseren we op school ook nog veel andere activiteiten. Wat dacht je van schoolfeesten, wintersportdagen, de werkweek en de schoolreis?
stage
Natuurlijk is stage ook heel belangrijk! In klas 1 en 2 bereid je je in het werkcentrum voor op stage. Vanaf klas 3 loop je in kleine groepjes stage bij verschillende bedrijven. Zo kun jij wat je hebt geleerd in de praktijk laten zien! In de bovenbouw ga je op individuele stage om werkervaring op te doen binnen de gekozen sector, of waar jij na het Praktijkonderwijs graag zou willen werken.
Ook neem je in de bovenbouw deel aan verschillende branche-opleidingen. Dit zijn opleidingen die horen bij de sectorrichting die jij hebt gekozen. Denk bijvoorbeeld aan: lassen, SVH keuken-assistent en werken in het groen. Een branche-opleiding sluit je af met een officieel examen. Als je slaagt, krijg je een door de branche erkend diploma of certificaat. Dit kun jij aan je werkgever tonen als je solliciteert!
Diploma's en certificaten
Als je 18 bent en je verlaat onze school, dan kun je de volgende officiƫle diploma's en certificaten behalen:
- Diploma Praktijkonderwijs
- Praktijkverklaring Praktijkonderwijs
- Certificaten van branche-opleidingen
- Mbo niveau-1/Entree-diploma
Na onze school kun je gaan werken, doorstromen naar een opleiding in het mbo of een combinatie van beiden.
mbo niveau-1/entree-opleiding
Bij ons op school bieden we het leertraject aan voor de mbo niveau-1/entreeopleiding. Het is dus mogelijk om ook dit diploma bij ons op school te behalen.
Gsg het segment:
- Leren door te doen!
- Veilig leerklimaat
- Excellent en kleinschalig
- Meer dan 65 verschillende branche-opleidingen waar je uit kunt kiezen
- Zelfstandig Praktijkonderwijs
- 3 minuten lopen van het treinstation Gouda Centraal en de bushaltes
- Voor leerlingen van 12 tot 18 jaar