Wat vinden wij belangrijk?
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt binnen onze school, dat leerlingen en docenten oog voor elkaar hebben, elkaar kennen en dat je intensief wordt begeleid in je ontwikkeling met de hulp van je docenten en je studiecoach.
Die ontwikkeling betekent veel meer dan alleen leren en kennis opdoen. Het is bijvoorbeeld ook heel belangrijk om vaardigheden te ontwikkelen, om te leren wie je bent en waar je goed en minder goed in bent of om te leren omgaan met anderen.
De brugklas
Ons leerprogramma in leerjaar 1 en leerjaar 2 is een eenheid waarbij je doorstroomt van de eerste naar de tweede klas om je daar verder te ontwikkelen. Aan het einde van het tweede leerjaar kijken je studiecoach en docenten goed waar jouw kwaliteiten het best tot zijn recht komen; op 3 havo, 3 atheneum of 3 gymnasium.
De studiecoach
De studiecoach begeleidt en coacht jou en spreekt met jou over je ontwikkeling en over hoe jij leert, zaken aanpakt, wat je goed doet en hoe je jezelf kan verbeteren. De studiecoach is de eerste contactpersoon voor je ouders. Bij de introductie tijdens de eerste schooldagen maak je meteen kennis met je eigen studiecoach. Je komt hem (of haar natuurlijk!) een aantal momenten in de week tegen: in de les, tijdens het coachuur en tijdens de coachmomenten waarbij je individueel praat met je studiecoach.
In het begin van het schooljaar doe je veel nieuwe ervaringen op. Je hebt elke week een lesuur dat we het coachuur noemen. Hierin werk je met je klasgenoten en studiecoach aan allerlei onderwerpen. Hoe leer ik? Welke manier van leren past bij mij? Wat heb ik nodig om mijn studie handig aan te pakken? We hebben onze eigen Be Organised agenda, die krijg je van school, zo wordt plannen en organiseren een stuk makkelijker.
Jullie besteden ook samen aandacht aan teambuilding, samenwerken en elkaar helpen.
Ondersteuning
Naast de coach hebben we ook een ondersteuningsteam. Indien er extra zorg, hulp of maatwerk nodig is, helpt de ondersteuningscoordinator de leerling.
Het programma in de brugklas
In de brugklas volg je lessen in vakken binnen de zogenaamde domeinen. Binnen een domein werken vakken altijd samen. De domeinen zijn:
- Nederlands
- Klassieke Talen (gymnasium)
- Rekenen & Wiskunde,
- Bewegen & Sport (lichamelijke opvoeding),
- Moderne Vreemde talen (Engels, Frans en Duits),
- Mens & Maatschappij (geschiedenis en aardrijkskunde),
- Mens & Natuur (natuurkunde-techniek, biologie en scheikunde),
- Kunst & Cultuur (beeldende vorming en muziek) en
- Onderzoeken en Ontwerpen (Technasium).
Technasium
Het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) staat centraal in het Technasium. Een bijzonder en breed vak, waarbij je niet alleen focust op theorie maar ook jezelf als persoon ontwikkelt. Je helpt een bedrijf of gemeente om iets nieuws te bedenken en te maken, zoals een escape room, een nieuw vervoersmiddel of een ontwerp voor een toekomstbestendig huis. Stoer toch? Naast ontwerpen wordt ook onderzoek uitgevoerd. Zo adviseer je bijvoorbeeld de gemeente op welke manier omgegaan kan worden met klimaatveranderingen of onderzoek je wat er allemaal bij komt kijken als mensen op een andere planeet zouden gaan wonen.
Clubs
Als laatste vinden we het belangrijk dat je ook je interesses verbreedt, dat je in contact komt met andere leerlingen dan die uit je klas en dat dit op ontspannen wijze gebeurt. Daar is de clubmiddag voor. Je kiest zelf welke club, bijv. schaken!