Fijne start in de brugklas
De overstap naar de middelbare school is best spannend. Je start het schooljaar met introductieweken, zodat je rustig kan wennen aan alle nieuwe indrukken op de school. Je mentor begeleidt jouw klas daarbij.
Niet alleen de mentor begeleidt je op school, in de eerste klas heb je ook juniormentoren. Dit zijn leerlingen uit klas 3 en 4, die nog heel goed weten hoe het is om als brugklasser te beginnen. Je kunt bij hen terecht voor vragen en zij kunnen je tips geven over de middelbare school.
De eerste weken van klas 1 zijn thuiswerkvrij. Zo krijg je goed de tijd om te leren omgaan met schoolwerk. Thuiswerkvrij betekent dat je in de les voldoende tijd krijgt om je opdrachten te maken. Alleen leren voor toetsen doe je wel thuis.
Twee- en driejarige brugperiode - groeien OP jouw tempo
Leren lukt het beste als je dit doet in een omgeving waarin je je prettig voelt. De Copernicus staat bekend om de fijne sfeer en je krijgt veel persoonlijke aandacht. Op de Copernicus duurt de brugperiode twee jaar voor mavo/havo en voor havo/vwo kan deze zelfs drie jaar duren. In de onderbouw zit je in een mavo/havo, havo/vwo of vwo klas. In de gemengde klassen krijg je lesstof aangeboden op beide niveaus en ook cijfers op beide niveaus, zodat je precies weet waar je staat.
Je doet kennis op, maar onderwijs is meer dan de kortste weg naar een diploma. Op deze leeftijd leer je veel over jezelf en de wereld om je heen. Welke talenten heb je en hoe groei je als persoon? Op de Copernicus is er tijd en ruimte om dat te ontdekken. Je kiest pas na de twee- of driejarige brugperiode welk niveau het beste bij je past.
Altijd support, speciaal voor jou
Vanaf de eerste klas word je begeleid bij het leren. Op de Copernicus kijken we altijd naar de individuele leerling en zijn er korte lijnen. Elke klas heeft een mentor. Je kunt met alles terecht bij je mentor.
Met de door de mentoren zelf ontwikkelde methode LerenLEREN leer je hoe je het schoolwerk het beste kunt aanpakken.
Je ontwikkelt je studievaardigheden in de onderbouw, in de bovenbouw weet je dan precies wat voor jou de beste manier is om te leren. Je krijgt ook na elke grote toets feedback van je docenten, zo kun je precies dát oefenen waar jouw uitdaging ligt. Fouten maken mag, daar leer je van zodat het een volgende keer beter gaat.
Als een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan alleen van de mentor, dan komt het ondersteuningsteam in actie. Zij zijn de schakel tussen ondersteuning op school, ondersteuners buiten school, je ouders en jijzelf.
Sportklas en Plus-klas
Er zijn twee soorten klassen in de onderbouw op de Copernicus; de Plus-klas of de Sportklas. Jij kiest wat het beste bij jou past. In de sportklas en de plus-klas heb je evenveel lesuren per week.
De Sportklas is voor sportfanaten, maar je hoeft geen topsporter te zijn. In de sportklas sport je zes lesuren per week.
In de Copernicus Plus-klas volg je iedere periode een ander keuzevak. Dit betekent dat je vier keer per jaar een nieuw vak kunt uitproberen. Je krijgt dit vak dan de hele periode twee lesuren per week.
In de onderbouw bestaat de keuze nu bijvoorbeeld uit:
- Chinees
- Dans
- Media
- Extra Muziek
- Science
- Drama
- Programmeren
- Gezonde Lifestyle
- Extra Skilled (Engels)
- CoperniKunst
- Het Europa Project met een uitwisseling naar een ander land
- Debatclub