Vind je de overstap van de basisschool naar de middelbare school te groot? Dan kun je kiezen voor een brugjaar. Een brugjaar is eenĀ overgangsjaar tussen groep 8 en de middelbare school. Je volgt alle lessen gewoon op je nieuwe school, soms met alleen de leerlingen uit het brugjaar, soms deels met andere leerlingen uit het eerste jaar. Je krijgt hierbij intensieve begeleiding. Na het brugjaar kies je de opleiding die bij jou past.
Brugjaren heb je in verschillende varianten zodat je met elk schooladvies hieraan kunt deelnemen:
Er zijn ook scholen die een meerjarige brugperiode aanbieden. Je zit dan twee jaar in een zogenoemde ‘dakpanklas’, een brugklas voor vmbo-tl/havo of mavo/havo of havo/vwo. Het voordeel daarvan is dat je langer de tijd hebt om een definitieve keuze te maken, je kunt beter laten zien wat je in je mars hebt. Deze opleidingsvariant is vooral fijn voor laatbloeiers!
De EOA is de Eerste Opvang Anderstaligen voor kinderen van 11 tot 16 jaar, die net in Nederland zijn komen wonen en daarnaast nog geen Nederlands spreken.
In de EOA (ook wel ISK genoemd: Internationale Schakelklas) leer je vooral de Nederlandse taal en cultuur. In mindere mate krijg je ook les in andere vakken zoals rekenen/wiskunde, Engels, mens & maatschappij en sport. Zodra je taalvaardigheid voldoende is, kun je doorstromen naar een opleiding in het voortgezet onderwijs (vo). Dat kan praktijkonderwijs, vmbo, havo of vwo zijn.
De EOA of ISK is meestal verbonden aan een vmbo-school. Je kunt er als nieuwkomer op elk moment in het schooljaar instromen en je volgt daarbij je eigen leerroute. De duur van het EOA-onderwijs verschilt per leerling, maar meestal is het twee jaar.
10-14 onderwijs of tienerscholen worden steeds populairder. Bij 10-14 onderwijs word je begeleid door docenten uit zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. In plaats van na groep 8 over te stappen naar de middelbare school blijf je meestal tot je 14e jaar op dezelfde school. Het geeft jou dus de kans om de keuze voor een middelbare school iets uit te stellen. Dit geeft meer tijd om te ontdekken waar je interesses en vaardigheden liggen.
Handig om te weten is dat 10-14 onderwijs een doorlopende leerlijn van de basisschool naar de middelbare school is. De basisschool werkt dus samen met de middelbare school. Veel van je vakken worden gecombineerd in projecten en er is veel aandacht voor jou persoonlijk en hoe jij leert.
Kijk hier voor meer informatie.