Ieder kind leert anders en daarom kun je kiezen uit verschillende leermethodes oftewel onderwijsconcepten. Daarmee geeft de school aan op welke manier er wordt lesgegeven. Bijvoorbeeld klassikaal of via een (min of meer) individueel leerplan. Een aantal onderwijsconcepten is gebaseerd op een bepaalde theorie, zoals Montessori-, Dalton- of gepersonaliseerd onderwijs. Daar hoort een specifieke onderwijsaanpak bij die wel bij je moet passen. Kijk daarom goed wat zo’n onderwijsconcept precies inhoudt. Hieronder lees je er meer over.
Kies een school met een onderwijsconcept dat past bij jouw leerstijl. Ben je een denker of een doener? Ben je zelfstandig, kun je goed plannen of juist niet? Kijk wat de verschillende onderwijstheorieën inhouden en wat jou aanspreekt.
… geen enkel onderwijsconcept je aanspreekt? Helemaal niet erg, want er zijn tal van algemene scholen die elementen uit de verschillende leermethoden combineren tot een mix van klassikale lessen, praktijklessen en zelfstandig leren. Daar kun je altijd terecht.
Met de SchoolWijzer vind je een school met een specifiek onderwijsconcept in jouw regio. Soms zie je dat al aan de naam van de school, zoals een vrijeschool of een montessorischool. De algemene scholen bieden een gevarieerd lesaanbod dat aansluit bij verschillende leerstijlen. Kijk op de website van de school wat er staat over het onderwijsconcept, en vraag ernaar op de open dag.
De verschillende onderwijsconcepten komen voort uit onderwijsvernieuwing. Een van de oudste is de montessorischool. Deze onderwijssoort, bedacht door Maria Montessori, bestaat al ruim honderd jaar. Daarna zijn er meer ideeën voor leermethodes bijgekomen, zoals Dalton en Jenaplan. Het nieuwste concept is gepersonaliseerd onderwijs. Daar zijn verschillende vormen van, maar de basis is altijd een individueel leerplan, dat je samen met je leraren opstelt.
Als je een school bezoekt is het altijd mogelijk om vragen te stellen over de manier waarop de school les geeft. Hieronder zie je een paar vragen die je zou kunnen stellen:
– Krijg ik meer individueel les of meer klassikaal?
– Als ik een individueel leerplan krijg, hoe wordt dat dan opgesteld?
– Hoe word ik begeleid bij het zelfstandig werken?
– Hoeveel praktijklessen of creatieve vakken krijg ik hier?
– Zijn er uren waarin ik zelf kan kiezen aan welk vak ik werk?
– Kan ik een vak waar ik goed in ben op een hoger niveau doen?
– Hoe vaak zijn er toetsen?