De term gepersonaliseerd leren verwijst naar een onderwijsconcept dat is gebaseerd op maatwerk. Het onderwijs wordt dan afgestemd op de mogelijkheden en de leerstijl van de individuele leerling. Er zijn verschillende vormen van meer of minder gepersonaliseerd onderwijs.
Overal in de wereld wordt gewerkt aan vernieuwende onderwijsconcepten, die vaak een vorm van gepersonaliseerd onderwijs als basis hebben. Het doel is altijd om de leerlingen zelf te laten meedenken over hun lessen. Daardoor zou je het leren leuker vinden, ben je meer gemotiveerd om goed te werken en leer je meer.
Door de jaren heen zijn vanuit deze gedachte diverse onderwijsconcepten ontwikkeld. De nieuwste zijn het Zweedse onderwijsconcept kunskapsskolan, het Amerikaanse big picture learning, en het Agora onderwijs, dat in Nederland is ontwikkeld. Maar ook oudere en bekendere onderwijsconcepten zijn gebaseerd op individueel leren. Denk aan de jenaplanschool (begonnen in Duitsland), de montessorischool (begonnen in Italiƫ), de daltonschool uit Amerika en de vrijeschool, ontwikkeld in Oostenrijk.
Op scholen voor gepersonaliseerd onderwijs werk je meestal in je eigen tempo aan je eigen leerdoelen. Die leerdoelen staan meestal in je persoonlijke leerplan, dat een leraar samen met jou opstelt. De leraar wordt vaak coach genoemd en je spreekt hem vaak over jouw resultaten en plannen. Je werkt veelal met een eigen laptop of tablet. In keuze-uren kun je meestal zelf je werk indelen. Dit betekent overigens niet dat je zelf maar bepaalt wat je doet op school. De leraren helpen je de juiste keuzes te maken. Door de jaren heen word je steeds zelfstandiger en uiteindelijk behaal je een gewoon diploma.
Veel algemene scholen bieden elementen uit onderwijsconcepten voor gepersonaliseerd leren aan.
Kijk in de SchoolWijzer om te zien of er scholen in jouw buurt gepersonaliseerd leren geven en kijk bij ze rond tijdens de open dagen.