Particulier onderwijs is een onderwijsconcept met kleine klassen en extra aandacht voor de leerlingen. Het onderwijs is maatwerk.
LET OP: particuliere scholen worden niet bekostigd door de overheid. Dat betekent dat ouders zelf alle kosten betalen. Particulier onderwijs is daardoor aanmerkelijk duurder dan andere scholen.
Particulier onderwijs bestaat al sinds de jaren 60 in Nederland. Verschillende instituten verzorgen dit onderwijs in kleine klassen, zowel primair als voortgezet onderwijs. Het particulier onderwijs kan soms een oplossing zijn voor kinderen die op een of andere manier vastlopen in het reguliere onderwijs. Sommige particuliere scholen richten zich speciaal op leerlingen die extra zorg nodig hebben, andere bieden bovenbouwonderwijs en zijn gericht op het (versneld) opleiden voor een diploma. Maar er zijn ook particuliere scholen waar je vanaf brugklas tot eindexamen naar toe kunt.
Ook particuliere scholen worden van tijd tot tijd getoetst door de Inspectie van het Onderwijs. Ze moeten net als gewone scholen werken met bevoegde leraren, opleiden voor een erkend diploma en aandacht besteden aan burgerschap. Denk je over particulier onderwijs, kijk dan wel of het instituut voldoet aan deze eisen van de inspectie, want anders krijg je problemen met de leerplichtambtenaar. Het onderwijs in een particuliere school wordt alleen goedgekeurd als deze voldoet aan de eisen.
Op de website van de Inspectie van het Onderwijs kan je meerdere kwaliteitsonderzoeken vinden.
Op een particuliere school zit je in een kleine klas van gemiddeld twaalf leerlingen, soms nog minder. Daardoor kennen de leraren alle leerlingen heel goed. De hele school is vaak kleinschalig. Je krijgt veel persoonlijke begeleiding en indien nodig extra hulp. Het is onderwijs op maat.
Het diploma dat je haalt, is precies hetzelfde als dat van andere middelbare scholen, dus vmbo, havo of vwo. Bijzonder is wel dat je het eindexamen eventueel kunt halen in deelcertificaten. Met verschillende deelcertificaten bij elkaar heb je dan ook het diploma binnen. Met dat diploma kun je doorstromen naar het gewone middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs of de universiteit.
Op de website van de Inspectie van het Onderwijs vind je een overzicht van goedgekeurde particuliere scholen.