Het voortgezet onderwijs in Nederland bestaat uit verschillende opleidingen of schooltypes. In het schooladvies dat je in groep 8 krijgt, staat welke vo-opleiding het beste bij jou past. Je leraar van groep 8 kent jou goed en weet daarom op welk schooltype jij het meest succesvol zult zijn. Daarnaast kun je – met je ouders – ook nog zelf nadenken welk schooltype past bij jouw talenten en toekomstdromen.
Overzicht van schooltypes/opleidingen en varianten
Hieronder zie je de kenmerken van de verschillende vo-opleidingen. Daaronder vind je de instroomvarianten die sommige scholen aanbieden, zoals een brugjaar. In het onderwijsschema van de VO Gids kun je zien hoe de schooltypes aansluiten op vervolgstudies, maar ook op elkaar. Je kunt namelijk altijd nog doorstromen van vmbo naar havo of van havo naar vwo. Stapelen noemen we dat. Bovendien: stapelaars zijn vaak heel succesvol!
- Praktijkonderwijs. Veel praktische lessen op veelal kleinschalige scholen. Deze opleiding stoomt je klaar voor het middelbaar beroepsonderwijs of werk. Je kunt vaak naast je diploma beroepscertificaten halen. Dat duurt meestal vijf jaar, maar dat staat niet vast.
- Vmbo. Een mix van praktijklessen en theorielessen, eventueel extra hulp met LWOO. Binnen het vmbo kun je kiezen uit vier leerwegen. Die bereiden je allemaal voor op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Alleen vanuit de theoretische en gemengde leerweg kun je ook doorstromen naar de havo. De vmbo-opleiding duurt vier jaar.
- Mavo. De mavo is een andere naam voor de theoretische leerweg van het vmbo.
- Havo. Hoger algemeen voortgezet onderwijs. De havo-opleiding duurt vijf jaar en je krijgt voornamelijk theorielessen. Dit schooltype bereidt je voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo), maar je kunt ook doorstromen naar het vwo.
- Vwo. Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs met theoretische lessen. Deze opleiding duurt zes jaar. Je hebt keuze uit atheneum of gymnasium. Het enige verschil is dat je op het gymnasium twee extra talen leert: Grieks en Latijn. Het vwo bereidt je voor op een studie aan de universiteit.
- Vso. Voortgezet speciaal onderwijs. Opleidingen voor kinderen met een handicap, langdurige ziekte of een leer- of gedragsprobleem. Je kunt er een vmbo-, havo of vwo-diploma halen.
Instroomvarianten
Sommige scholen bieden instroomvarianten aan. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een brugjaar. Een brugjaar is eenĀ overgangsjaar tussen groep 8 en de middelbare school. Ook zijn er scholen die een meerjarige brugklas bieden om de uiteindelijke schoolkeuze uit te stellen. Meer informatie over deze instroomvarianten.