Het voortgezet speciaal onderwijs (vso) is de verzamelnaam voor alle opleidingen die specialistische en intensieve begeleiding bieden. Hier kun je bijvoorbeeld terecht als je een handicap of beperking, een leerstoornis, langdurige ziekte of gedragsproblemen hebt. Je hebt echter wel een officiële toelaatbaarheidsverklaring nodig voor het vso.
Ook al heb je een beperking, in het voortgezet speciaal onderwijs kun je een gewoon diploma voor vmbo, havo of vwo halen. Dat kan doordat je in het vso extra hulp kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je doof of blind bent, autisme hebt, of langdurig ziek bent en aangewezen bent op medische hulp of een rolstoel. Voor kinderen met een verstandelijke beperking zijn er namelijk speciale scholen met kleine groepen en veel praktijkles. Zit je op zo’n vso-school, dan kun je ook gewoon een schooldiploma behalen.
Ouders hoeven de toelaatbaarheidsverklaring voor het vso niet aan te vragen. Dat doet namelijk de school voor speciaal onderwijs; die weet de weg. Ouders kunnen echter wel zelf een school voor voortgezet speciaal onderwijs kiezen. Of de school wel past bij de beperking van jouw kind, kun je vinden in het ondersteuningsprofiel van de school.
Het (voortgezet) speciaal onderwijs is georganiseerd in vier clusters:
• cluster 1: blinde en slechtziende kinderen
• cluster 2: dove en slechthorende kinderen en kinderen met een taal/spraakprobleem
• cluster 3: motorisch gehandicapte, verstandelijk gehandicapte en langdurig zieke kinderen
• cluster 4: kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen
Kijk hier voor meer informatie over het vso en een reactie van een leerling.
Voor ouders:
Zorgplicht van de scholen (website Rijksoverheid)