TikTok, WhatsApp, lnstagram, Snapchat, YouTube … Als je een mobieltje hebt, staat waarschijnlijk één van deze apps – zo niet allemaal – op je telefoon. Hartstikke leuk en gezellig, maar let wel een beetje op hoe je deze gebruikt. Dit is wat je moet weten over social media.
Met zo’n 4 miljoen gebruikers in Nederland is Tik Tok een van de populairste apps. Het is ook ontzettend leuk om samen video’s te maken en te zien wat anderen maken. Er is wel een hele dikke maar: Tik Tok zet het profiel van gebruikers standaard op ‘openbaar: waardoor iedereen de filmpjes kan zien. Tik Tok kan deze filmpjes dan ook zonder toestemming delen op andere online platforms. Ook mensen met verkeerde bedoelingen kunnen op een openbaar profiel reageren op filmpjes, deze beelden gebruiken om ongewenst te verspreiden, te pesten of voor grooming: dat is digitaal kinderlokken.
Moeten we dan helemaal niet meer op Tik Tok? Ja hoor, dat kan wel. Door onderstaande stappen te volgen, kun jij gewoon veilig filmpjes maken en delen met je vrienden.
‘Hoe was het vandaag op internet?’
Blijf op de hoogte
Zorg dat je op de hoogte blijft van het online leven van je kind, een open gesprek is vaak het beste begin. Vraag of er nog iets gebeurd is online, bespreek ook de leuke dingen. Grote kans dat je kind eerder naar je waarschuwingen luistert als je ook oog hebt voor al het leuks dat de online wereld te bieden heeft.
Hou een oogje in het zeil
Kijk bijvoorbeeld wie de volgers van je kind zijn op social media. Kom je een onbekende tegen? Bespreek dan met je kind wie dit is. Als het inderdaad geen vriendje of vriendinnetje is, dan kun je de volger beter blokkeren
Privacy
Loop samen door de privacy-instellingen en zorg dat het profiel nergens op openbaar staat.
Meer tips voor ouders vind je op www.mediaopvoeding.nl