Met een vmbo-profiel kun je je als leerling je op een mogelijke vervolgopleiding oriënteren. Leerlingen in het vmbo kiezen uiterlijk aan het eind van het 2e leerjaar voor een vmbo-profiel.
Vanaf het derde leerjaar volg je dus -naast het gemeenschappelijk deel- een aantal extra vakken die horen bij het gekozen vmbo-profiel. Dit wordt door de school verder aangevuld met andere vakken. Daarom staat in de schoolgids altijd beschreven welke vakken daadwerkelijk worden gegeven door de school. Je kunt ook tijdens de open dag vragen welke vakken dat zijn.
De keuze voor een vmbo-profiel
Voor veel leerlingen is het lastig om een keuze te maken uit de verschillende vmbo-profielen. Daarom hoef je die gelukkig ook niet gelijk te kiezen.
Er is echter een aantal dingen van belang bij de keuze:
- Welke vakken vind je leuk om te doen;
- Voor welke vakken haal je goede cijfers;
- Welke vervolgopleiding wil je later gaan doen, of welke richting wil je op;
- Welke keuzevakken biedt de school aan naast het profiel.
Heb je al een idee wat je later graag zou willen doen? Dan kun je via de SchoolWijzer al kijken of er een school in de buurt is die een vmbo-profiel aanbiedt dat je graag zou willen volgen. Vul vervolgens je postcode of woonplaats in en filter daarna de resultaten door het gewenste vmbo-profiel aan te vinken.
Heb je nog geen idee? Kijk eens op de website van het MBO Kompas welke richting je leuk lijkt.
Vervolgopleiding vmbo-profiel
Zoals gezegd is de profielkeuze belangrijk voor je vervolgopleiding. Voor een mbo-opleiding wordt immers specifieke voorkennis verwacht. Een bepaald profiel of vak kan dan een vereiste zijn voor toelating tot de opleiding. Het is dus handig om daar rekening mee te houden bij de keuze van je school.
Zo sluiten vmbo-bb en vmbo-kb naadloos aan op het mbo en kun je na vmbo-gl en vmbo-tl ook nog verder leren op mbo of havo.
Vmbo-bb, vmbo-kb of vmbo-gl
Ga je een basisberoepsgerichte (vmbo-bb), een kaderberoepsgerichte (vmbo-kb) of een gemengde leerweg (vmbo-gl) volgen, dan heb je de keuze uit de volgende 10 vmbo-profielen:
De vmbo-profielen op een rijtje
Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
In het technische profiel BWI maak je kennis met alle facetten van het bouwproces: van ontwerp tot product.
Je leert hier dus de basisvaardigheden aan en je doet basiskennis op. Je wordt nog geen volleerd metselaar of timmerman: hiervoor moeten je vervolgens verder leren op het MBO.
Dienstverlening en Producten (D&P)
Dit profiel biedt je de mogelijkheid je keuze uit te stellen zodat je je breed kunt oriënteren op de wereld van arbeid en beroep.
Door allerlei opdrachten uit te voeren, leer je hierdoor jezelf kennen en leer je keuzes maken. D&P is daarom niet aan één sector of werkveld geboden. Je kunt dus verschillende kanten mee op.
Economie & Ondernemen (E&O)
Het profiel E&O bereid je voor op een administratief beroep.
Economie & Ondernemen is een breed profiel en is vooral geschikt als je het leuk vindt om met cijfers en geld te werken.
Voorbeelden van beroepen zijn:
- verkoop(st)er
- inkoper/inkoopster
- magazijnmedewerk(st)er
- receptiemedewerk(st)er
- administrateur
- juridisch medewerk(st)er
- etaleur
Groen
Het profiel Groen is een brede opleiding waarin je aan de slag gaat met planten, dieren en voeding.
Je leert hier over producten uit de groene sector. Bijvoorbeeld telen op het land, verwerken en bereiden, transport en verkoop. Je krijgt om die reden les in het aanleggen van groen, bijvoorbeeld voor tuinen of parken in de stad.
Ook leer je om dieren te verzorgen en kun je kiezen voor lessen in bijvoorbeeld styling (bloem), koken en techniek.
Leerlingen die het profiel Groen kiezen, moeten in elk geval examen doen in het vak wiskunde en naar keuze biologie of natuurkunde (nask 1).
Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
Het beroepsgericht profiel HBR is, zoals de naam al zegt, gericht op de gastvrijheidsindustrie.
In het profiel maak je daarom kennis met alle facetten van deze industrie.
Je leert onder meer koken voor gasten, maaltijden serveren en mensen onderhouden. Na dit profiel kun je je in één van de richtingen verder specialiseren of een brede opleiding blijven volgen richting het mbo.
Voorbeelden van beroepen zijn:
- Kok(kin)
- Brood- en banketspecialist
- Gastheer/gastvrouw
- Receptionist(e)
- Facilitair medewerk(st)er
- Promotie medewerk(st)er
- Evenement assistent(e)
Maritiem en Techniek (MT)
Op drie scholen in Nederland wordt het profiel Maritiem en techniek gegeven. In het profiel Maritiem en Techniek (MT) wordt aandacht besteed aan kennis en vaardigheden uit de maritiem technische wereld. Het bereidt je daarmee voor op een wereld in de scheepvaart en alles wat daarmee te maken heeft.
Je kunt terecht bij de volgende scholen:
Media, Vormgeving en Ict (MVI)
Ben je creatief en werk je graag met computers? Dat is het profiel MVI misschien iets voor jou! Je leert hiermee onder andere eenvoudige netwerken aanleggen, verpakkingen maken en PR-uitingen verzorgen.
Mobiliteit en Transport (M&T)
Alles wat met vervoer te maken komt terug in het profiel M&T. Bijvoorbeeld een fietsband plakken, een route voor een vrachtwagen plannen, een motor repareren of lampen afstellen.
Produceren, Installeren en Energie (PIE)
In het profiel PIE komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen.
Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken.
Zorg en Welzijn (Z&W)
Het profiel Z&W is geschikt voor je als je graag met mensen om gaat.
Met een diploma Z&W kun je namelijk een opleiding gaan volgen in de zorgsector en het welzijnswerk. Maar ook in de uiterlijke verzorging, de horeca en facilitaire dienstverlening, het toerisme, de sport of de laboratoriumtechniek.
Vmbo-tl/mavo
Ga je naar het vmbo-tl/mavo, dan kies je na het tweede jaar ook een profiel.
Je hebt er vier om uit te kiezen:
Economie
Het profiel Economie sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op handel, ondernemerschap, economie, commerciële dienstverlening, media en administratie.
Met deze opleidingen kun je bijvoorbeeld manager, bedrijfsadministrateur of account manager worden. Maar je kunt hiermee ook later een eigen bedrijf opzetten.
Landbouw
Het profiel Landbouw sluit aan op relatief weinig mbo-opleidingen op niveau 3 en 4.
Er zijn opleidingen gericht op voedsel/levensmiddelentechnologie, groen en duurzaamheid die aansluiten op dit profiel. Maar ook opleidingen op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving.
Techniek
Het profiel Techniek sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op constructie, vakmanschap, bouwen en installatie. Maar ook opleidingen op het gebied van grafisch, metaal, voertuigen, elektro, installatie, transport en logistiek.
Denk bijvoorbeeld aan beroepen als luchtvrachtspecialist of onderhoudsmonteur.
Zorg en welzijn
Het profiel Zorg en Welzijn sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op onderwijs, sport, welzijn en zorg.
Met deze opleidingen kun je bijvoorbeeld in het laboratorium werken, onderwijsassistent worden of een beroep vinden in de (uiterlijke) verzorging.
Meer weten over vmbo-profielen?
Bezoek ook eens onderstaande websites:
www.nieuwvmbo.nl
www.govmbo.nl