Big Picture Learning (bpl) is een vorm van gepersonaliseerd onderwijs.
Op een bpl-school krijgt iedere individuele leerling een persoonlijk leerplan op basis van eigen kwaliteiten en interesses. Het doel hiervan is de leermotivatie van leerlingen te vergroten.
Deze manier van leren is in 1995 ontworpen in de Verenigde Staten. Sinds 2004 zijn er echter ook bpl-scholen in Nederland. Dit onderwijsconcept kwam eerst alleen voor op scholen voor praktijkonderwijs, maar inmiddels werken ook enkele vmbo- en havo-scholen op deze manier. Deze scholen zijn lid van Big Picture Learning Nederland, een organisatie die trainingen en studiereizen voor docenten organiseert.
Op een bpl-school kom je in een vaste groep van ongeveer vijftien leerlingen, die advisory wordt genoemd, met een docent die advisor heet. Deze groepen blijven meerdere jaren bij elkaar met dezelfde advisor. Je persoonlijke leerplan helpt je om je eigen manier van leren te ontdekken. Je werkt aan projecten met echte opdrachten, soms bij een bedrijf buiten school. Dat heet ‘authentiek leren’. Aan het eind van een periode (meestal tien weken) laat je zien wat je hebt geleerd met een presentatie voor je advisory en je ouders.
Kijk in de SchoolWijzer om te zien of er scholen in jouw buurt Big Picture Learning geven en kijk bij ze rond tijdens de open dagen.
Op de website van big Picture Learning kun je meer informatie vinden.