Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) wordt gegeven op een reguliere vmbo-school en leidt op voor een gewoon vmbo-diploma dat toegang geeft tot het mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Wel krijgen leerlingen met een lwoo-indicatie les in kleinere klassen (rond de 15 leerlingen) waar ze meer aandacht kunnen krijgen. Net als de andere vmbo-leerlingen krijgen ze les van verschillende leraren. De leerlingen hoeven echter niet van lokaal te wisselen: dat doen de leraren. Dat geeft meer rust. Er is meestal ook huiswerkbegeleiding. De invulling van lwoo kan overigens per regio verschillen. Binnen elk samenwerkingsverband passend onderwijs worden hier afspraken over gemaakt.
Leerwegondersteunend onderwijs is bedoeld voor leerlingen die een gemiddeld IQ hebben, maar met een leerachterstand van de basisschool komen en/of lichte leerproblemen hebben. Meestal geeft het schooladvies van de basisschool al aan dat het kind wel naar het vmbo kan, maar daarbij lwoo-ondersteuning nodig heeft. In dat geval kunnen ouders hun kind aanmelden bij een reguliere vo-school. Deze mag een kind alleen weigeren als de school niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte. Dat komt soms voor, omdat niet elke vmbo-school ook een lwoo-afdeling heeft. De vo-school zal dan verwijzen naar een vmbo-school die wél lwoo aanbiedt. Het is aan te raden om al voordat je met je kind naar een open dag gaat, te checken of die school lwoo aanbiedt om teleurstellingen te voorkomen. Na aanmelding zorgt de school vervolgens voor de aanvraag van de aanwijzing bij het samenwerkingsverband.
NB: Lwoo hoeft niet altijd 4 jaar te duren. Soms kan een kind na een of twee jaar lwoo verder in een reguliere klas.
Via de SchoolWijzer van de VO Gids kun je kijken of er middelbare scholen in je buurt zijn die lwoo bieden.
Vul je woonplaats in en vink ‘lwoo’ bij ‘extra aanbod- overig’ aan.
Als je in een regio woont waar geen lwoo-aanbod is, dan zie je deze optie niet. Je kunt dan eventueel de zoekradius vergroten.
Meer informatie vanuit de Rijksoverheid kun je hier vinden.