De vrijeschool is een onderwijsconcept dat is gebaseerd op persoonsvorming. Met het woord ‘vrij’ wordt bedoeld dat een leerling zich in vrijheid op elk vlak van zijn persoonlijkheid moet kunnen ontwikkelen. Daarom zijn er naast de gewone leervakken ook standaard veel creatieve- en doevakken.
Het onderwijsconcept van de vrijeschool is ontworpen door de Oostenrijker Rudolf Steiner (1861-1925), een anthroposoof. Volgens zijn filosofie is intellectuele ontwikkeling net zo belangrijk als ontwikkeling van het gevoel en de wil. Op de scholen wordt dit vertaald met de slogan: leren met hoofd, hart en handen.
Kenmerkend voor het onderwijsconcept van de vrijeschool zijn het vak euritmie (een bewegingsles) en het periodeonderwijs. Dat laatste houdt in dat alle leerlingen van de hele school steeds een aantal weken lang (een periode) elke dag een paar uur werken aan één onderwerp en daar alle kanten van onderzoeken. Verder krijg je naast de gewone schoolvakken veel kunstzinnige lessen zoals handenarbeid, schilderen, muziek, zang en toneel.
Ook kenmerkend voor de vrijeschool is dat het jaarklassensysteem hier doortelt na de basisschool. Groep 8 heet op de vrijeschool klas 6 en op de middelbare school zit je vervolgens in klas 7 tot en met 12. Je doet uiteindelijk een gewoon eindexamen.
Kijk dan eens op de website van de Vereniging van vrijescholen.